I. Kappel Savaşı, 1529’da İsviçre’de Dinde Reform hareketleri esnasında silahlanmış ve savaşmaya hazır Protestan askerler ile Katolik askerler arasında yapılan savaştır. Karşı karşıya gelen iki ordu, bir çorba sayesinde tek bir savaş bile olmadan barış yapmıştır.
Kuldrych Zwingli komutasındaki Protestan ordusu ile Zürich şehri, diğer Protestanlarla müttefik olmaya karar verdi. Konstanz ve Strasburg gibi özgür imparatorluk şehirleri de müttefikliğe dahildi. Katolikler ise buna cevaben Avusturya hükümdarı Ferdinand ile müttefiklik kurmuşlardı.
İki taraf arasındaki gerginlikler, özellikle Thurgau gibi bölgelere de yansımıştı. Burada yönetim yılda iki kez Protestan ve Katolikler arasında değişiyordu. Arabuluculuk faaliyetleri ise başarısızlıkla sonuçlanıyordu, tıpkı 1526’de Baden Görüşmeleri gibi.
İki tarafın karşılıklı provakasyon ve vukuatlarından sonra, Mayıs 1528’de Thurgau’da Katolik bir rahip idam edilmişti. Karşılık olarak 1529’da ise Schwyz’de Protestan papaz J. Keyser kazıkta yanarak öldürülmüştü.
Bardağı taşıran son damla ise Baden’de Katolik bir yönetimin kurulması oldu. Zürih, 8 Haziran’da savaş açarak Thurgau’yu ve Aziz Gall Manastırı’nı ele geçirdi ve Zug sınırındaki Kappel’e doğru ilerledi.
Federal hükumetin arabulucuğu ile askerler savaş alanındayken (Zürih ile Zug arasındaki Kappel bölgesinde) liderleri ise görüşmedeydi. Görüşmeler devam ederken iki tarafın askerleri; sıkılmış, acıkmış ve susamışlardı.
Duruma tanıklık eden Johannes Salat, iki taraf askerlerinin birlikte kaynaştıklarını, konuştuklarını ve yiyip içtiklerini söylüyordu. Katolikler süt, Protestanlar ise ekmek getirmişlerdi. Birlikte, süt çorbası (Kappeler Milchsuppe) yaptılar. Bu çorbanın anısına günümüzde o bölgeye bir çorba anıtı da dikilmiştir ve çorba, hala daha bir sembol kabul edilmektedir.
Ancak yapılan barış anlaşması, Katolikler için yeterince iyi değildi, Avusturyalı Habsburglar ile müttefiklikten vazgeçtiler. Gerilimler ise çözülmemişti, bu nedenle iki sene sonra İkinci Kappel Savaşı gerçekleşecekti.