Stephen Hawking

Stephen Hawking

Stephen Hawking Biyografisi

Profesör Stephen William Hawking 8 Ocak 1942’de (Galileo’nun ölümünden tam 300 yıl sonra) İngiltere’nin Oxford şehrinde doğdu. Ailesinin evi öncesinde Londra’nın kuzeyindeydi ancak İkinci Dünya Savaşı zamanında Oxford’un çocuklar için daha güvenli bir yer olduğu düşünülüyordu, bu nedenle ailesi Oxford’a taşınmıştı.

Stephen 8 yaşına geldiğinde Londra’nın 30 km kuzeyindeki St. Albans’a taşındılar. Stephen 11 yaşında St. Albans Okulu’na ve ardından 1952’de babasının da mezunu olduğu Oxford Üniversitesi’ne başladı. Babası orada tıp okumuştu ancak Stephan’ı asıl cezbeden şey matematik okumaktı. Üniversitede matematik bölümü olmaması nedeniyle fiziğe devam etmek zorunda kaldı. Üç yıl sonra ise doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyası ile ödüllendirildi. 

Ekim 1962’de Stephen kozmoloji alanında araştırma yapmak için Cambridge Üniversitesi’ndeki Uygulamalı Matematik ve Kuramsal Fizik Bölümü’nde (DAMTP) çalışmaya başladı. O zamanlarda Oxford’ta bu alanda çalışan hiç kimse yoktu. Stephen, aslında Cambridge’de çalışan Fred Hoyle ile çalışmak istese de danışmanı Dennis Sciama olmuştu. 1965’te ‘Genişleyen Evrenlerin Özellikleri’ başlıklı tezi ile doktorasını tamamladıktan sonra aynı yıl araştırma görevlisi, ardından 1969 yılında ise Gonville & Caius Üniversitesi’nde Bilimde Farklılık Araştırmacısı oldu. 1966’da ‘Tekillikler ve Uzay-Zamanın Geometrisi’ makalesi ile Adams Ödülü’nü* kazandı.

*Adams Ödülü, Cambridge Üniversitesi tarafından verilen en prestijli ödüllerden biridir.

Stephen 1968’de Astronomi Enstitüsü’ne taşındı. 1973’te DAMTP’e geri döndü, araştırma görevlisi olarak görevlendirildi ve George Ellis ile ilk akademik kitabı olan ‘Uzay-Zamanın Büyük Ölçekli Yapısı’nı yayımladı. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca Stephen, Kraliyet Topluluğu Üyesi (1974) ve California Teknoloji Enstitüsü’nde Sherman Fairchild Seçkin Bilim Adamı (1974) seçildi.

1975’te DAMTP’te Kütle Çekimi Fiziği bölümünde doçent doktor oldu, 1977’de Kütle Çekimi bölümü profesörlüğüne ilerledi.

1979 ile 2009 yılları arasında Cambridge Üniversitesi’nde Lucasian Matematik Profesörü oldu. Bu unvan, Üniversite Parlamentosu üyesi olan Rahip Henry Lucas’ın vasiyetiyle bırakılan para ile 1663 yılında kurulmuştu. Bu unvan ilk olarak Isaac Barrow tarafından alındı ve sonra 1669 yılında Isaac Newton tarafından alındı. 2009’dan bu yana Stephen, Dennis Stanton Avery ve Sally Tsui Wong-Avery, araştırma sorumlusu olarak DAMTP’te görevlendirildi. 

Profesör Stephen Hawking evreni yöneten temel yasalar üzerine çalıştı. 1970 yılında Stephen ve Roger Penrose, Einstein’ın Genel Görelilik Teorisinin (İzafiyet Teorisi) uzay ve zamanın Big Bang ile başlayıp karadeliklerde biteceğini ifade ettiğini kanıtladılar. Bu sonuçlar genel görelilik ile 20. yüzyılın ilk yarısının bir diğer büyük bilimsel gelişmesi olan Kuantum Teorisinin birleştirilmesinin gerekli olduğunu gösterdi. Bu birleşmenin bir sonucu olarak karadeliklerin aslında o kadar da kara olmadığını keşfetti. Bunun yerine ‘Hawking’ radyasyonu yaymalı ve sonunda buharlaşıp kaybolmalılardı (1974).

Diğer varsayım ise sanal zamanda evrenin ucu ya da sınırının olmadığıdır. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilim yasaları tarafından belirlendiği anlamına gelir. Hayatının sonuna doğru Stephen, bilginin korunması konusunu merkeze alarak savunduğu karadelik bilgi paradoksunun olası çözümü için meslektaşları ile çalıştı.

1963 yılında 21. doğum gününden kısa bir süre sonra Stephen’ a bir çeşit motor nöron hastalığı olan ALS teşhisi kondu. Tekerlekli sandalyeye bağlı olması ve iletişim için bilgisayar ile sentezlenmiş insan sesi kullanmasına rağmen Stephen kapsamlı bir seyahat programına ve halkla açık derslerine ek olarak aile hayatı (3 çocuğu ve 3 torunu vardı) ile kuramsal fizik araştırmalarını birleştirmeye devam etti. Zero-G Corporation sayesinde 2007’de yer çekimsiz ortamı deneyimledi ve hep bunu bir gün uzayda yapacağının hayalini kurdu.

Stephan Hawking, 14 Mart 2018’de ölmüştür.

Stephen Hawking Kitapları ve Yayınları

Stephen Hawking’in yayımladığı popüler kitaplar arasında çok satan Zamanın Kısa Tarihi, Karadelikler ve Bebek Evrenler, Ceviz Kabuğundaki Evren, Büyük Tasarım ve Benim Kısa Tarihim sayılabilir.

Yayınları arasında GFR Ellis ile Uzay-Zamanın Büyük Ölçekli Yapısı, W. Israel ile Genel Görelilik: Bir Einstein Yüzüncü Yıl Anketi ve W. Israel ile Yerçekiminin Üç Yüz Yılı sayılabilir.

Stephen Hawking’in Kazandığı Ödüller

Profesör Stephen Hawking tam on üç onur madalyasının yanı sıra pek çok ödül de kazandı.

  • Britanya İmparatorluk Nişanı (1982),
  • İngiliz Milletler Topluluğu Onursal Liyakat Nişanı (1989),
  • Başkanlık Özgürlük Madalyası (2009)
  • Temel Fizikteki Atılım Ödülü (2013)
  • Copley Madalyası (2006)
  • Wolf Ödülü (1988)

bunlar, sahip olduğu madalya ve ödüllerden yalnızca birkaçıdır. Üstelik Kraliyet Topluluğu, ABD Ulusal Bilimler Akademisi ve Papalık Sosyal Bilimler Akademisi gibi topluluklara da üyeydi.

Stephen Hawking Filmi

Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything), Stephen Hawking’in hayatını konu edinen, başrollerini Eddie Redmayne ve Felicity Jones’un paylaştığı bir James Marsh filmidir. 2014 çıkışlı İngiliz yapımı dram-biyografi türündeki filmin IMDb puanı 7.7 olarak belirlenmiştir. Film ayrıca Oscar ve Altın Küre de dâhil olmak üzere pek çok ödüle aday gösterilmiştir.

Stephen Hawking Sözleri

Bir, ayaklarına değil yıldızlara bakmayı unutma. İki, asla çalışmaktan vazgeçme. Çalışmak, hayata anlam ve amaç katar, hayat çalışma olmadan yalnızca boş bir hâl alır. Üç, eğer hayatınızın aşkını bulacak kadar şanslıysanız, onun orada olduğunu hatırlayın ve asla bir köşeye atıp ondan vazgeçmeyin.

Bizler yalnızca ortalama yıldızımızın küçük bir gezegenindeki gelişmiş bir primat türüyüz. Ancak Evren’i anlayabiliyoruz. İşte, bizi özel yapan tam olarak bu.

Bugün fizik, evren, var oluş felsefemiz, amacımız ve yolumuzun son durağı konularındaki kayıtsızlığımız, bir insan olarak beni şaşırtmaktadır. Burada çılgın bir dünya var, biraz meraklı olun!

Zeka, farklılıklara uyum sağlama yeteneğidir.

İnsan eğer ki isterse, hayatına son verme hakkına elbette sahip olmalıdır. Ancak hayat ne kadar kötü gözükürse gözüksün, daima yapacak işler, elde edilecek başarılar vardır. Hayatın olduğu yerde umut vardır.

Evren, mükemmelliğe izin vermez.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir